Yapışkan kapsülit olarak da adlandırılan donuk omuz, omzunuzda ağrı ve sertlik hissettiğiniz bir durumdur. Semptomlar yavaş ortaya çıkar, yavaş yavaş kötüleşir ve kendiliğinden düzelmesi genellikle bir ila üç yıl sürer.
Omuz eklemi, bir bağ dokusu kapsülü içine alınmış kemikler, tendonlar ve bağlardan oluşur. Omuz eklemini çevreleyen bu kapsülün kademeli olarak kalınlaşması ve sıkılması omuz hareketini kısıtlayarak omuzun donmasına neden olur. Bunun neden olduğu belirsizdir, ancak bazen diyabetle, bir kol kırığı veya omuz ameliyatını takiben uzun bir hareketsizlik dönemi ile ilişkilidir.
40 yaşın üzerindeki kişilerde, donuk omuz gelişme riski daha yüksektir.
Donuk omuz, doktorunuzun omuz hareketlerinizi değerlendireceği ve ağrıyı değerlendireceği bir fizik muayene ile teşhis edilir. Aktif hareket aralığını kontrol etmek için sizden belirli kol hareketleri yapmanız istenecek ve doktorunuz pasif hareket aralığını kontrol etmek için kolunuzu farklı yönlerde hareket ettirecektir.
Bazı durumlarda doktorunuz, hareket aralığını değerlendirirken omzunuzu uyuşturmak için enjeksiyon uygulayabilir.
Osteoartrit, bir eklemde kemik uçlarını kaplayan kıkırdağın aşınmasından kaynaklanır. Bunun nedeni, uzun süreli aşırı zorlama veya diğer eklem hastalıkları, yaralanma veya şekil bozukluğu olabilir. Primer osteoartrit genellikle yaşlanma ve eklemlerin genel dejenerasyonu ile ilişkilidir.
Sekonder osteoartrit genellikle, etkilenen eklemde tekrarlayan travma veya ameliyat veya doğumdan kaynaklanan anormal eklem yapıları gibi başka bir hastalık veya durumun sonucudur.
Romatoid kireçlenme genellikle hastalıktan sorumlu genler enfeksiyon veya herhangi bir çevresel faktör tarafından tetiklendiğinde ortaya çıkar. Bu tetikleyici ile vücut, eklemlere karşı vücudun savunma mekanizması olan antikorlar üretir ve romatoid kireçlenmeye neden olabilir.
Donmuş omuzun belirti ve semptomları, her aşamanın birkaç ay sürdüğü üç aşamada kademeli olarak gelişir.
İlk aşama, herhangi bir omuz hareketinde ağrının meydana geldiği ve omuz hareket açıklığının giderek sınırlandığı donma aşamasıdır. Ağrı geceleri daha da kötüleşerek uykuyu bozabilir.
Sonraki, ağrının azaldığı ancak omzunuzun sertleştiği ve düzgün çalışamadığı donmuş aşamadır.
Son aşama, omuz hareketinin yavaş yavaş iyileşmeye başladığı çözülme aşamasıdır.
Omuz eklemini görüntülemek ve diğer sorunları ortadan kaldırmak için röntgen veya emar gibi görüntüleme çalışmaları istenebilir.
Donmuş omuz için kullanılan çeşitli tedaviler şunlardır:
Yukarıdaki tedavi yöntemleriyle donuk omuz hastalığınız halen iyileşmiyorsa doktorunuz omuzdaki yara dokusunu ve yapışıklıkları gidermek için minimal invaziv bir ameliyat önerebilir.
Üst ektremite alanında birçok ameliyat gerçekleştiren Op. Dr. Süleyman ALTUN tedavinizi planlamak için hizmetinizde.
Omuz tedavileri hakkında ek bilgi almak veya total diz protezi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Op. Dr. Süleyman ALTUN ile iletişime geçebilirsiniz.