Skafoid kırığı, kemiği el bileğinde mevcut olan sekiz kemikten en önemli olanıdır. Skafoid kemik kırıkları gündelik yaşam aktivitelerinin yanı sıra sporla ilişkili yaralanmalarda en sık (%70) yaralanan karpal kemiktir.El bileği üzerine düşme en sık sebeplerden birisidir
Travma sonrası başlangıçta ağrılı bir süreç olur. Ağrı zaman içerisinde azaldığından dikkatli bir şekilde muayene edilmediğinde kırık çok rahat atlanabilmektedir. El bileğini kullanırken başparmak tarafında ağrı ve gerginlik olması tanı bulgularındandır.
İlk çekilen röntgen grafilerde kırık %10-20 oranında görülemeyebilir.Titiz bir muayene sonrasında şüphelenilirse,Bilgisayarlı tomografi(BT) veya Manyetik resonans görüntüleme (MRG) tanı konulur.
Tanısı konamamış veya geç başvuruda bulunmuş hastalarda tedavi süreci çok daha problemlidir. Kemiğin bütünlüğünün bozulması el bileği biyomekaniğini olumsuz yönde etkiler .Her hareket ile el bileği eklemindeki diğer kemiklere binen yük anormal derecede artar.Elbileğindeki kemikler arasındaki eklemi oluşturan kıkırdak yüzeylerde zamanından önce aşınma ve yıpranma ortaya çıkar.
Skafoid kırıklarındaki tedavi seçenekleri arasında;
Aşırı gecikmiş olgularda süreç sonunda bazı kemik ve eklem yapıları feda edilerek nispeten ağrısız bir eklem elde edilmesi amaçlanacak cerrahi yöntemler
Sonuç olarak skafoid kemik kırığında gecikmeden teşhis konulup gerekiyor ise cerrahi işlemin geciktirilmemesi önem arz etmektedir.
Omuz tedavileri hakkında ek bilgi almak veya total diz protezi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Op. Dr. Süleyman ALTUN ile iletişime geçebilirsiniz.