KALKANEUS VEYA TOPUK KEMİĞİ KIRIĞI
Kalkaneus veya topuk kemiği, ayağın arkasında bulunan büyük bir kemiktir. Topuk kırığı, travma veya çeşitli hastalık durumları nedeniyle topuk kemiğindeki bir kırılmadır.
Kalkaneus kırığı türleri ciddiyetine bağlıdır ve şunları içerebilir:
Topuk kemiğinin kırılması en yaygın olarak yüksekten düşme, motorlu araç kazaları ve ayak bileği burkulmaları gibi travmatik bir olaylar nedeniyle oluşur.
Topuk kırıklarının yaygın olarak görülen belirti ve semptomları arasında ağrı, şişme, morarma ve ayakta yürüyememe veya ağırlık taşıyamama yer alır.
Topuk kırığının değerlendirilmesi, röntgen ve BT taramaları gibi görüntüleme çalışmaları ile yapılır. Kırığın ciddiyetine göre tedaviye doktorunuz karar verir.
Topuk kırılması ciddi kabul edilir ve doğru tedavi edilmezse sorunlara neden olabilir. Kırık tipine ve yumuşak doku hasarının derecesine göre tedavi edilirler. Yer değiştirmemiş kırıklar için cerrahi olmayan tedavi önerilir. Bu tedaviler;
Dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma: En yaygın olarak önerilen tedavi seçenekleridir. Etkilenen bölgeyi bir havluya buz paketleri sararak bu bölgeye uygulamalak şişliği ve ağrıyı azaltır. Sıkıştırma çorapları veya elastik bandajlar ve ayaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde konumlandırmak şişliği azaltır.
Alçı: Yaralı ayağı alçıya almak, kırık kemiğin hareket etmesini engeller. Koltuk değnekleriyle yürüyerek, tamamen iyileşene kadar vücut ağırlığınızı ayağınızın üzerine yüklemekten kaçınmalısınız.
Şiddetli travmatik kırıklar için cerrahi tedavi önerilir;
Açık redüksiyon ve iç fiksasyon: Bu ameliyat, kemik parçalarını normal hizalamada bir araya getirmeyi, metal plakalar ve vidalarla yerinde tutmayı içerir.
Perkütan vida ile tespit: Kırık kemik parçalarının büyük olduğu durumlarda tercih edilen tedavi budur. Kemik, büyük bir kesi yapmadan yerine oturması için itilebilir veya çekilebilir. Daha sonra bu kemik parçalarını bir arada tutmak için metal vidalar küçük kesilerden sokulur ve sabitlenir.
Tedavi prosedüründen bağımsız olarak, işlevin yeniden kazanılmasına yardımcı olmak için fizik tedavi ve düzenli basit egzersizler önerilir.
Omuz tedavileri hakkında ek bilgi almak veya total diz protezi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Op. Dr. Süleyman ALTUN ile iletişime geçebilirsiniz.